Jaarrekening 2018

Programma 2. Landelijk gebied

Natuur verbinden

2.1.3

Natuur verbinden

De provincie realiseert een drietal faunapassages voor groot wild in de provincie Utrecht:

  • N227 bij Maarn: de werkzaamheden voor het ecoduct over de N227 zijn eind 2018 afgerond. De officiële opening zal in maart 2019 plaatsvinden.  
  • N226 bij Leersum: de onderhandelingen met de grondeigenaren over de landschappelijke inpassing van het ecoduct vragen meer tijd. De aanleg start naar verwachting in 2021.
  • N237 bij de Bilt: voor de faunapassage onder de N237 is opdracht verleend aan de aannemer voor aanleg van de tunnel op basis van 'best value procurement' (prestatie-inkoop). De aannemer heeft inmiddels een concept ontwerp opgesteld. De passage wordt naar verwachting in 2020 gerealiseerd.

Ook is opdracht gegeven voor de bouw van een kleine faunatunnel onder de N413 ten zuiden van Soest, als onderdeel van een heidecorridor die ten zuiden van Soest wordt ontwikkeld. Bij de N201 ter hoogte van de Vinkeveense Plassen worden in aansluiting op al aanwezige faunatunnels rasters aangebracht om otters, die zich ook in dit gebied steeds vaker vertonen, veilig de weg te laten passeren.

Terugdringen aanrijdingen wilde dieren
In het Mobiliteitsprogramma zijn vanuit verkeersveiligheid maatregelen voorzien om het aantal wildaanrijdingen terug te dringen. In 2018 zijn alle provinciale wegen binnen het NNN op de Utrechtse Heuvelrug en direct daarop aansluitende natuurgebieden voorzien van nieuwe blauwe wildspiegels. In regulier overleg met de ‘brede’ reewildbeheercommissies worden maatregelen ter voorkoming van aanrijdingen besproken. De Stichting Valwild houdt de aanrijdingen bij.    

Ook is er gestart met de praktijkproef maatwerkbeheer voor het ree op locaties waar relatief veel aanrijdingen plaatsvinden. Op de zuidelijke Heuvelrug wordt onderzoek gedaan naar het gedrag van reeën in de omgeving van wegen en de mate en tijden waarin de dieren oversteken. Het doel is om tot effectievere maatregelen te komen om aanrijdingen te voorkomen. Naar aanleiding van deze proef zal naar verwachting ook de optie snelheidsbeperking van het verkeer aan de orde komen.

Bermbeheer
De provinciale wegen worden met behulp van zogenaamde maai-opzuigcombinaties beheerd om het aantal werkgangen, i.r.t verkeershinder te beperken en om de bermen te verschralen. Verschraling is gunstig voor het ontwikkelen van soortenrijke vegetaties. In 2018 is in het westelijke deel van de provincie begonnen met kleinschaliger beheer van de meest waardevolle en vaak bredere natuurbermen. Deze bermen worden gemaaid en enkele dagen later, gehooid. Plantenzaden kunnen daardoor rijpen en voor nageslacht zorgen. De verwachting is dat dit kleinschaligere beheer ook voor insecten gunstiger uitpakt. In 2019 wordt dit beheer voor kansrijke bermen in Utrecht oost uitgebreid.

In het westen van de provincie Utrecht wordt in 2019 met vijf projecten gestart gericht op het vergroten van draagvlak voor ecologisch bermbeheer. Particulieren, bedrijfsleven en overheden werken hierin samen. De proefprojecten kunnen met betrokken beheerders opgeschaald worden. De projecten hebben een relatie met het betrekken van mensen bij natuur zoals ook opgenomen in de Natuurvisie.