Jaarrekening 2018

Programma 3. Bodem, water en milieu

Coördineren en toezicht houden bij (primaire en regionale) waterkeringen

3.1.1

Coördineren en toezicht houden bij (primaire en regionale) waterkeringen

De provincie participeert bij de dijkversterkingsprojecten van de primaire waterkeringen door de waterschappen om de omgevingskwaliteit te optimaliseren en de Neder-Rijn en Lek te ontwikkelen tot belangrijke iconen in het rivierenlandschap. In 2018 is het ambitiedocument ‘Sterke Lekdijk & Grebbedijk, veilige dijken in een mooie omgeving’ door de provincie vastgesteld. Ook pakt de provincie de verbindende rol op tussen de partijen in het rivierengebied (waterschap, gemeenten, recreatieschap, natuur beherende organisaties en anderen). Daarnaast heeft de provincie vanuit haar coördinerende rol voor de procedure rond de m.e.r. gezorgd voor de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de Dijkverbetering Sterke Lekdijk en deze ter inzage gelegd.

De waterschappen werken conform planning aan de verbetering van de regionale keringen en hebben in 2018 meerdere kilometers aan kering verbeterd. Met alle waterschappen is een aantal keer overleg geweest over de voortgang van de werkzaamheden. Hierbij is onder andere stil gestaan bij de impact van de droge zomer op deze keringen. Met Zuid-Holland en Noord-Holland en de inliggende waterschappen is een plan van aanpak voor de toetsing in 2024 uitgewerkt. Daarnaast zijn eind 2018 de voormalige c-keringen langs de Hollandse IJssel genormeerd als regionale waterkering.

De provincie Utrecht werkt samen met andere provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat aan de ‘Visie op Regionale waterkeringen’. Deze visie zal een goede basis vormen voor verdere optimalisatie van aanleg en verbetering van regionale waterkeringen. Naar verwachting is de visie in 2020 gereed.