Jaarrekening 2018

Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Gezamenlijk agendering en programmering met mede overheden

1.1.3

Gezamenlijk agendering en programmering met mede overheden

Naast gezamenlijke agendering met onze belangrijkste overheidspartners – de gemeenten – hebben we in 2018 ook afstemming gerealiseerd in agendering en programmering met regionaal samenwerkende gemeenten, buurprovincies en Rijk.

Utrecht Science Park
Het Utrecht Science Park is van groot belang voor de Utrechtse (kennis-)economie. Inmiddels is er een robuuste samenwerking waarin de partijen elkaar goed weten te vinden. Deze alliantie Utrecht Oost/Science Park stemt plannen met elkaar af en bespreekt opgaven. De regie van de alliantie is inmiddels overgedragen aan de gemeente Utrecht, waardoor onze rol in de alliantie is veranderd. De provincie blijft actief betrokken, onder meer via het spoor van bereikbaarheid en het zoeken naar ontwikkelruimte (door ruimtelijke concentratie op het USP zelf én ontwikkeling in de regiogemeenten). In 2018 is samen met regiogemeenten verder invulling gegeven aan de potentie van satellieten van het USP (gebiedsvisies voor Bunnik, Rijnsweerd, De Bilt) en is de planontwikkeling van de Child Health Campus ondersteund. Komend jaar zal de provincie betrokken zijn bij de op te stellen gemeentelijke omgevingsvisie USP/Rijnsweerd.

Groene Hart
De Stuurgroep Groene Hart (3 provincies, waterschappen, gemeenten) heeft in 2017 het ‘Perspectief Groene Hart 2040’ opgesteld, als bouwsteen voor de verschillende provinciale omgevingsvisies en als inspiratiedocument voor de gemeentelijke omgevingsvisies. In 2018 is de notitie Ambities Perspectief Groene Hart 2040 opgesteld. Deze notitie benoemt per opgave uit het Perspectief de verschillen en overeenkomsten met huidig beleid van de drie provincies, en geeft aan wat nodig is om de ambities een stap dichterbij te brengen. Door de provinciale adviseurs ruimtelijke kwaliteit (PARK’s) is een gezamenlijk aanbod gedaan om de Stuurgroep in 2019 te ondersteunen via ontwerpend onderzoek, als verdiepende vervolgstap waarbij water en bodem centraal staan.

Programma U Ned (incl MIRT)
In het kader van het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur en Ruimte) werken wij met regionale overheden en het Rijk samen. In het BO MIRT van 4 juni 2018 hebben regio en Rijk afgesproken om te starten met het gebiedsgerichte programma U Ned. We hebben als regio en Rijk het Programmaplan U Ned vastgesteld en afgesproken een gezamenlijke programmaorganisatie te gaan inrichten. Dit programma stelt de regio in staat een duurzame samenwerking met het Rijk aan te gaan. Het programma heeft als ambitie om de groei van wonen en werken in de Metropoolregio Utrecht in balans te brengen met een goede bereikbaarheid.

In het BO MIRT van 22 november 2018 is onder andere met het Rijk afgesproken om een gezamenlijk MIRT Onderzoek te starten op basis van het vastgestelde Plan van Aanpak. Het onderzoek levert mogelijke scenario’s op voor de doorontwikkeling van de Utrechtse regio op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en leefbaarheid tot 2040.  In het BO MIRT van november zijn ook afspraken gemaakt over het versnellen en functioneren van de regionale woningmarkt in de Metropoolregio Utrecht. Onder meer is besloten om bij een aantal locaties actief de samenwerking op te zoeken, met als doel tot een versnelde duurzame stedelijke verdichting te komen.

NOVI
In 2019 zal de ontwerp - Nationale Omgevingsvisie (NOVI) worden gepresenteerd. Wij zijn in 2018 actief betrokken bij het totstandkomingsproces van de NOVI, onder meer via gebiedsdialogen en positionpapers. In de gebiedsdialoog Utrecht is met veel partners uit de regio samengewerkt aan de Utrechtse input voor de NOVI, waarbij de focus lag op het hoogstedelijk gebied. Ook is een gebiedsdialoog Groene Hart georganiseerd. Deze samenwerking zal komend jaar verder vorm krijgen in een gezamenlijke inspraakreactie op de ontwerp NOVI en de op te stellen Omgevingsagenda, waarin de gedeelde opgaven van Rijk en regio worden uitgewerkt.

REOS
Met het Rijk, Randstad-partijen en Brainport Eindhoven is de Ruimtelijke Economische Ontwikkelstrategie (REOS) opgesteld, met een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Wij zijn daarbij actief betrokken en benutten het netwerk. De REOS-partners hebben in 2018 gewerkt aan zes uitvoeringsacties: 1. Internationaal concurrerend portfolio van toplocaties; 2. Versnelling ontwikkeling binnenstedelijke transformatiegebieden; 3. Aantrekken van toptalent; 4. Verduurzaming van productielandschappen; 5. Versterken connectiviteit van toplocaties vanuit economisch perspectief; 6. Ruim baan voor digitale infrastructuur. De Utrechtse gedeputeerde ruimtelijke ontwikkeling en economie is bestuurlijk ambassadeur van uitvoeringsactie 1.