Jaarrekening 2018

Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Innoveren en experimenteren in ruimtelijke ontwikkelingen met partners

1.3.1

Innoveren en experimenteren in ruimtelijke ontwikkelingen met partners.

Innovatieprogramma Fysieke Leefomgeving (IFL 2016-2019)
Het programma richt zich op vernieuwing van het ruimtelijke instrumentarium, rollen en werkwijzen om straks onder de Omgevingswet effectief te kunnen werken en biedt een experimenteeromgeving waarin, samen met partners, de oplossing van urgente maatschappelijke vraagstukken een stap verder gebracht worden. Dit gebeurt door actuele casussen waarin de voortgang stagneert, op een innovatieve wijze te benaderen en een nieuwe impuls te geven. In 2018 heeft het IFL negen experimenten in verschillende maatschappelijke opgaven ondersteund.

Bij het experiment onder de opgave bodemdaling in het Veenweidegebied ligt de nadruk op het ontwikkelen van een bottom-up netwerk van jonge agrarische ondernemers via het Nuffield Scholarship (Internationale leiderschapsopleiding van boeren voor boeren). De eerste ‘Nuffielder’ pakt die inspirerende rol inmiddels met veel daadkracht op. Hij heeft zijn ideeën over de toekomst van het veenweidegebied gepitcht tijdens ‘Camping Onbestemd’ en in augustus is er op zijn bedrijf een bijeenkomst geweest met de minister van LNV en de twaalf gedeputeerden Landbouw over de visie op landbouw in het licht van het klimaatakkoord.

Voor omgevingsbewuster wegen zijn de samenwerkingsafspraken met de stichting Wegh der Weegen vormgegeven in een Intentieverklaring.  Samen met alle omgevingspartijen is een streefbeeld voor de Wegh der Weegen afgerond. Deze is tijdens de bijeenkomst Europese Routes in mei aangeboden aan de gedeputeerde Mobiliteit. Het Streefbeeld kan als basis fungeren voor het gesprek met de omgeving over een optimale uitvoering van werkzaamheden op en rond de N237.

Bij Energietransitie faciliteren is een 3D tool ontwikkeld om de impact van windturbines op de omgeving inzichtelijk te maken en zijn jongeren uit de Bilt al ‘swipend’ betrokken bij de energietransitie in hun gemeente. Voor de opgave Klimaatadaptatie omarmen is een nieuw experiment gestart: Het Digitaal Klimaat Portaal. Dit portaal gaat op het schaalniveau van de hele provincie inzicht geven in de kwetsbaarheden en kansen voor klimaatadaptatie.

In ‘Functies wijzigen in het landelijk gebied’ ligt de focus op het inrichten van een effectief en breed gedragen samenwerkingsverband rond het loket voor vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing (VAB). Sinds het voorjaar 2018 is er een solide basis en is het startsein voor het loket gegeven.
De leefbaarheid in de kleine kernen in de provincie Utrecht is onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat de meest geschikte aanpak voor leefbaarheidsaspecten van onderop te moeten komen. Het stimuleren van maatschappelijke initiatieven is de beste inzet daarbij.
Het nieuwe experiment ‘Bereikbaarheid op het Eiland van Schalkwijk’ maakt de (on)mogelijkheden van vraaggericht openbaar vervoer in kleine kernen inzichtelijk en is eind 2018 voorbereid. De experimenten multimodale knooppuntontwikkeling en groengebieden zijn in 2018 afgerond.

Een volledig overzicht van de in 2018 bereikte resultaten van alle experimenten is te vinden in de voortgangsrapportage IFL 2018: http://magazine.provincie-utrecht.nl/iflvoortgangsbrief2018