Jaarrekening 2018

Programma 6. Cultuur en erfgoed

Archeologische vondsten en provinciaal archief beheer

6.2.2

Archeologische vondsten en provinciaal archief beheer

Beoogd effect cultuur- en erfgoednota 2016-2019: Archeologische vondsten, opgravingsdocumentatie en het provinciaal historisch archief worden goed gebruikt als bron van kennis en verhalen over de rijke Utrechtse geschiedenis.

Voor het Provinciaal Archeologisch Depot stond 2018 in het teken van het testen en doorontwikkelen van een nieuw landelijk beheerssysteem, ondergebracht bij het GBO-provincies (IPO). Het depotbeheerssysteem behoeft op punten doorontwikkeling. Dit zal in overleg met de andere provincies en GBO worden opgepakt.
De plannen voor een nieuw depot van de stad Utrecht waar ook ruimte zal zijn voor het provinciaal depot krijgen concreet vorm en vorderen, maar het zal nog geruime tijd duren voordat dit gerealiseerd is. In het kader van deze ontwikkelingen ligt het niet voor de hand om te investeren in aanpassingen van het huidige provinciale depot ten behoeve van certificering. De inzet is om ervoor te zorgen dat het nieuwe depot voldoet aan de eisen voor certificatie en ons dan als depothouder te laten certificeren. Het collectieplan voor het provinciaal archeologisch depot is in concept gereed.

Met betrekking tot Het Utrechts Archief stond 2018 in het teken van de voorbereiding van de toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling met Rijk en gemeente Utrecht per 1 januari 2019. De samenwerking met HUA op archief wettelijk gebied heeft zowel een erfgoed- als een bedrijfsvoeringscomponent. Beide gezichtspunten en de betrokken afdelingen worden betrokken bij de beleidsvorming en bestuurlijke besluitvorming. De primaire verantwoordelijkheid voor de samenwerking met HUA is overgedragen naar BDO/BIN, vanuit de bestuurlijke verantwoordelijkheid van GS als zorgdrager in de zin van de Archiefwet en vanuit de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de verbonden partijen van de provincie