Jaarrekening 2018

Programma 6. Cultuur en erfgoed

Erfgoedverhalen ontsluiten en vertellen

6.3.2

Erfgoedverhalen ontsluiten en vertellen

Beoogd effect cultuur- en erfgoednota 2016-2019: Het publiek is bekend met de Utrechtse erfgoedcollecties en –locaties en maakt daar graag en veel gebruik van.

Erfgoed beleven en de betekenis ervan doorgronden gaat meestal niet vanzelf. Daarom is het nodig om de verhalen te vertellen en te verbeelden. Goede verhalen wakkeren de nieuwsgierigheid aan en smaken altijd naar meer. Kunst, vormgeving en culturele programmering zijn daarvoor buitengewoon geschikt. In 2018 gingen we daarmee verder, in nauwe samenwerking met Nationale Archeologiedagen, marketingbureaus, stadsdichters en andere creatieve partners.

Erfgoedverhalen vertellen is ook van belang met het oog op het cultureel profiel van Utrecht, om het erfgoed-toeristische potentieel te kunnen verzilveren. Met het oog daarop worden niet alleen losse verhalen verteld, maar worden ze ook met elkaar in verband gebracht, onder andere via UtrechtAltijd.nl. Daar wordt het publiek verleid om steeds meer te willen weten. Als verbindende partij dragen we daar samen met Landschap Erfgoed Utrecht en de regionale marketingbureaus bij uitstek aan bij. We gingen daarom in 2018 verder met de insteek vertellen, verbinden en verdienen. UtrechtAltijd.nl, het door Landschap Erfgoed Utrecht beheerde Utrechtse erfgoedplatform, bereikte dit jaar meer dan 100.000 unieke bezoekers, een nieuwe mijlpaal.

In 2018 zetten we in het bijzonder in op activiteiten in het kader van het door de EU uitgeroepen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Onder andere werd onder de noemer Utrecht Wereldberoemd een prijsvraag georganiseerd waarbij inwoners werden opgeroepen om een idee in te sturen om een historisch verhaal of een bijzonder object van vroeger in de schijnwerpers te zetten. Dit leverde maar liefst 143 inzendingen op. Ook vond een grote bijeenkomst plaats over de mogelijkheid (provinciale) wegen te verrijken met cultuurhistorische waarden. Er werden diverse zomerse buitenfilmvoorstellingen op bijzondere historische locaties georganiseerd. Ook is in het kader van het Europees Jaar de jaarlijkse provinciale duurzaamheidsprijs uitgereikt aan woningbouwvereniging Bo-Ex, voor de restauratie van de Rietveldwoningen in Hoograven, gemeente Utrecht. Dit gebeurde op een goed bezocht symposium over duurzame monumentenzorg in Kantoor Jongerius. In april vonden door Open State Foundation en Landschap Erfgoed Utrecht georganiseerde masterclasses collectiedigitalisering plaats voor musea en andere collectionerende instellingen. De digitale collecties kunnen worden toegevoegd aan Europeana, een Europees digitaal erfgoedplatform.